Vingas återanvändning av bomullsavfall

Om du tänker på ett tåligt material med god andningsförmåga som du skulle vilja använda dig av, borde bomull vara ett av dina toppval, eller hur? Oavsett om vi pratar om inomhus- eller utomhuskläder, handdukar eller andra textiltillbehörn så har bomull alltid varit ett säkert kort.

Kommersiell bomull är till sitt ursprung tillverkad från den mjuka fiber vi får från bomullsbusken. För att skapa denna högt uppskattade textil, spinns dess fiber till en tråd eller ett garn. Beroende på vad man vill att tyget ska få för egenskaper, stickas eller vävs det sedan till vad som har kommit till att bli den mest använda textilen gjord av naturfiber.

Under den senaste tiden har man sett en positiv trend mot ett grönare samhälle. Detta har stöttats med hjälp av främjandet av förnyelsebara resurser, urbaniserad odling och användandet av ekologiska produkter. En respons av detta är att vissa aktörer inom bomullsindustrin har valt att omvandla sitt produktionsbruk till anläggningar som specialiserar sig i att istället återvinna/återanvända bomullsavfall.

I den här artikeln kommer vi att ta en titt på bomullsavfall, bomullsåtervinning och dess potentiella användningsområden

Per definition sägs bomullsavfall vara en ”kort fiber som är en produkt av bearbetad rå bomull. Rå bomull som kasseras är ett resultat av bland annat kammaravfall, oavsiktligt spill eller framställningsfel”. Omvandlingsprocessen från råa fibrer till textilier (klädesplagg och icke-plagg) är en komplicerad process med många olika stadier. Detta inkluderar; garnbildning, tygbildning, våtbearbetning och textiltillverkning. Med sådan komplexitet är det svårt att undvika bomullsavfall och fiberrester.

Återvinning, å andra sidan, syftar på att spinnandet av restfibrer och bomullsavfall till nya garn och tyger. Naturligtvis har återvinning av bomull sina begränsningar givet vissa villkor, men dess totala effekt som ett alternativ till att kassera restprodukterna, är hållbarhetsfrämjande.

Potentiella användningar av bomullsavfall

Återvunnen bomull har många potentiella användningsområden. De kan bearbetas för att göra:

  • Kläder och textilier tillverkade med en viss procent återvunnen bomull
  • Torkdukar och poleringsdukar avsett för industriell miljö
  • Hållbart, högkvalitativt papper. Det används som sedlar och används även för viktiga dokument.
  • Sätesstoppning och isolering (i deras fibrösa tillstånd)

Även om all bomullsfiber kanske inte kan återvinnas som ett naturligt och biologiskt nedbrytbart material, kommer det överblivna avfallet inte ta mycket utrymme i förvaringsplatserna för avfall.

Återanvänd bomull i handdukset

Vill du delta i denna återvinningsrörelse? Vinga erbjuder Aberdeen Handdukset av återanvänt bomull till att börja med. Det är 18% certifierad återvunnen bomull från leverantörernas bomullsavfall, och tillverkad i 550 gsm vävd frotté. Vi har alternativ att välja mellan, och detta härliga set har designats med jordnära färger för att komplettera ditt badrum.

Tack vare en förfinad tillverkningsprocess minskades de oönskade egenskaperna i bomullsavfallet. Detta har resulterat i handdukar som inte bara är estetiskt tilltalande, utan också mjuka och behagliga vid beröring och användning.

Nyckeln till att etablera en hållbar livsstil börjar inom dig, och Vinga kommer att finnas precis här för att hjälpa dig att stärka just det.

Copyright © 2023 Vinga of Sweden AB